Select Page

Rågelejes Historie

Rågeleje betyder “Råges bådeleje”. Råge er sandsynligvis identisk med den nu forsvundne by Roka, men kan dog også meget vel betyde en lille høj. Byen var helt op til begyndelsen af 1900 tallet et fiskeleje. Man ernærede sig ved fiskeri og lidt fårehold.

Senere flyttede fiskerne til Gilleleje, hvor der opstod en stor fiskeindustri.

De gamle huse i Rågeleje kan fortælle mange spændende historier. Helt tilbage fra 1752 har man historien om Dortheas hus. Det er nok Rågelejes ældste fiskerhus. (Hendes fulde navn var Ane Dorthea Pedersdatter, født 17. marts 1853 og død 15. januar 1935 – altså 81 år gammel. iflg. Arkivar Michael Hannibal Ahlström)

Læs mere om Dorthea
Stor tak til Bernhard Christensen for at bringe dette link.

Det er Rågeleje kro, de fleste nikker genkendende til, når man fortæller, at man bor i Rågeleje. Kroen havde en meget omtumlet tilværelse. Den brændte et par gange, for til sidst aldrig at genopstå.

Læs om Halløj i Rågeleje her » Stor tak til Henrik Aabling for dette link.

I slutningen af 50′erne og begyndelsen af 60′erne var “Rågeleje Jazz” et kendt begreb i Danmark. Det var her på kroen at musikere, billedkunstnere og skuespillere mødtes.

Efter kroens lukning blev kunstnerne heroppe. Den dag i dag er det et yndet tilholdsted om sommeren for mange kunstnere. Freden, idylen og den smukke natur drager den kreative sjæl. Klimaet og lyset er tilsvarende det, man finder på Skagen, og mon ikke det også er medvirkende til populariteten. For enden af Anders Nielsensvej står en mindesten, som blev rejst i 1921 af landliggerne fra København. Anders Nielsen, som var storbonde på den tid, udstykkede alle sine jorder, og i taknemmelighed rejste landliggerne stenen. Anders Nielsens søn, Niels Nielsen, fandt så på at servicere beboerne og startede en vognmandsforretning, hvor han hentede folkene i Helsinge.

Senere byggede han Købmandsgården, som i dag er Rågeleje Supermarked. Man kan se Anders Nielsens gamle gård, Damgården, på venstre hånd, hvor vejen drejer mod Unnerup.

I dag er Rågeleje et sommerhusområde, men flere og flere bor her hele året.

Rågeleje omkring år 1900 » Se billederne Før & Nu »

Link til Lokalarkiv » Link til Vejby-Tibirke Selskabet »

Artikel om bl.a. det gamle historie