Select Page

Historien bag Rågeleje Sommertorv

I 2014 kunne Torvegruppen, der står bag Rågeleje Sommertorv fejre foreningens 25 års jubilæum. Hver sommer i juli måned har den store parkeringsplads dannet rammen om et af Nordsjællands populære markeder, der samlede et stort publikum fra hele Nordsjælland.

Toni Gorde Andersen, begivenhedens igangsætter, stod indtil 2013 i teltet, hvor musikken fra Diskotek Ellevild kastede sine muntre toner ud over markedet, mens Toni fik en snak med de mange venner og handlende, der kom forbi, når ikke han uddelte gevinstkuponer eller askebægre fra Hold Danmark Rent kampagnen, eller hvad der nu engang var oppe i tiden..

I dag har Brian og Bettina Bodin overtaget rollen og fører Tonis værk videre med de samme traditioner og den samme ‘torvegruppe’, der næsten er intakt som for 25 år siden.

Toni fik ideen for over 25 år siden, da han sammen med sin kone Vise gik en tur i Heatherhill, hvor der var folkedanser-træf. Da der altid har været musik og underholdning i Tonis liv tænkte han, at parkeringspladsen i Rågeleje kunne bruges til Folkedansere og måske nogle boder.

Som tænkt så gjort – tilladelserne og andre praktiske nødvendigheder kom på plads, og for snart 26 år siden åbnede så det første sommertorv.

Regerende borgmester åbner

Underholdning og boder har altid været det essentielle indhold, og det er også blevet en fast tradition at regerende borgmestre smutter forbi med en åbningstale, hvilket har været et ekstra krydderi, der får det hele til at løbe rundt.

Hårdt arbejde

Toni fortalte i 2010 til en journalist om det store og hårde arbejde, mens det står på den ene gang om året.

”Så har man fået sommertorv nok”, sagde Toni Gorde, ”men når det nye år starter og forberedelserne til sommertorvet går i gang, er det igen en sjov udfordring, at få det op at køre. Vi kunne godt tænke os nogle yngre kræfter, der vil være med til at bevare denne tradition”.

Det er heldigvis lykkedes nu, da Bettina og Brian Bodin har taget roret, mens Toni kan stå ved en sidelinje og se hans livsværk blomstre videre til glæde for sommergæsterne.

Torvegruppen

Torvegruppen består af 11 personer. De fleste har været med fra den tidlige start, og det er dem, der sørger for de praktiske ting. Kvinderne udarbejder stadeplaner, laver regnskab, tager imod kræmmerne tidlig om morgenen, modtager penge og viser på plads. Mændene laver det mere fysiske som at sætte flag op, rulle campingvognen frem og slå teltet til orkesteret op. Bagefter tager de ned og rydder op.

Stadeholderne

Kræmmerne kommer tidligt om morgenen for at sætte deres varer op inden torvet åbner kl. 10.00. De fleste kræmmere kommer ”udefra”, for eksempel Helsingør, Roskilde og København. De er bidt af ”kræmmerlivet” og bruger hver eneste weekend på at rejse rundt og faldkøbe deres varer eller købe fra de andre kræmmere, så de får lidt nye ting at rejse rundt med. Der kommer også en del lokale, som har ryddet op i garagen, på loftet, eller som hjælper børnene med at sælge legetøjet, de er vokset fra. Stemningen er høj og det gode humør er i højsæde. Der er ingen konkurrence blandt kræmmerne, det sociale har også en salgsværdi.

Publikum

For landliggerne er det også et socialt mødested. Man skal lige ned og se, om der er nogen bekendte, men man kan jo også være heldig, at finde noget man kan bruge til sommerhuset. Hvis børnene skulle gå hen og kede sig, kan et nyt stykke legetøj gøre underværker, hvis vejret skulle gå hen og blive lidt ”indendørsagtigt”.

Rygtet om dette fantastiske sommertorv har selvfølgelig spredt sig, så det ikke kun er de lokaler, der kommer til dette bemærkelsesværdige kræmmermarked, for at gøre en god handel..

Et godt formål
Overskuddet fra Rågeleje Sommertorv bliver hvert år givet til forskellige lokalforeninger.

Stifter af Rågeleje Sommertorv Toni Gorde Andersen

Bettina og Brian Bodin har styret slagets gang siden 2013

Torvegruppen anno 2010